Okres inkubacji choroby trwa 2-8 dni. W jej przebiegu występuje gorączka, osłabienie, brak apetytu oraz spadek produkcji mlecznej. Krowy ślinią się i kuleją. Najbardziej charakterystycznym objawem choroby są pęcherze, które zawierają słomkowy płyn. Lokalizują się na języku, dziąsłach, podniebieniu, policzkach w szparze międzypalcowej, rzadziej na koronce. Czasami mogą pojawić się na śluzawicy oraz w okolicy nozdrzy i strzyków. Na języku pękają w ciągu kilku godzin pozostawiając silnie czerwone nadżerki, a martwy nabłonek tworzy rodzaj kieszeni. Gojenie się zmian trwa kilka dni, nie pozostają blizny, o ile nie dojdzie do nadkażeń bakteryjnych. Zmiany na kończynach są bolesne, co powoduje przestępowanie z nogi na nogę z towarzyszącą wokalizacją.
Przebieg choroby, a właściwie rozwój i gojenie się zmian, ma charakterystyczną sekwencję czasową. Warto o tym pamiętać, z punktu widzenia klinicznego. Na początku choroby występują charakterystyczne pęcherze, które z czasem przekształcają się w nadżerki. Zatem zależnie od stadium choroby zmienia się diagnostyka różnicowa.
U młodszych cieląt wirus namnaża się w tkance mięśniowej, co w skrajnych przypadkach prowadzi do śmierci na skutek zapalenia mięśnia sercowego.
Kiedy podejrzewać pryszczycę? Zawsze, gdy dochodzi do masowych zachorowań przebiegających z gorączką, ślinieniem, obecnością pęcherzy, kulawiznami oraz nagłymi upadkami u cieląt.
Pryszczyca bydła – obraz kliniczny
Opublikowano w1/2025