Menu Zamknij

Czy leczenie bólu może być brakującym elementem wpływającym na produkcyjność świń? (cz. 1.)
Co i jak boli?

Niniejszy artykuł stanowi wstęp do tematu zarządzania bólem u świń i obejmuje definicję bólu, jego rodzaje oraz źródła pochodzenia bólu u tego gatunku zwierząt.
Świnia, pomimo tysięcy lat udomowienia, należy do najmniej zbadanych gatunków ssaków pod względem wiedzy na temat przyczyn i wskaźników bólu. Nawet dziś uderzające jest, jak mało miejsca poświęca się świniom w podręcznikach weterynaryjnych w kwestii działań dotyczących leczenia bólu. Biorąc pod uwagę, że na całym świecie jedzenie wieprzowiny przez ludzi plasuje się na drugim miejscu pod względem spożycia mięsa, oraz w połączeniu z faktem, że to właśnie świnia jest uważana za najbardziej wartościowy model zwierzęcy wykorzystywany w badaniach biomedycznych, ten brak wiedzy może wydawać się paradoksalny. Tylko w Stanach Zjednoczonych w 2018 roku ponad 34 miliony prosiąt płci męskiej zostało wykastrowanych bez stosowania środków przeciwbólowych (USDA 2018). Ból odczuwany przez świnie w wyniku procedur produkcyjnych, takich jak kastracja i obcinanie ogonków, stał się przedmiotem debaty wśród konsumentów, organów ustawodawczych i producentów. Identyfikowanie, ocena i leczenie bólu w odpowiednim czasie w celu zapobiegania cierpieniu zwierząt jest etycznym obowiązkiem wszystkich osób pracujących w branży trzody chlewnej, w tym producentów i lekarzy weterynarii. Niniejszy artykuł stanowi wstęp do tematu zarządzania bólem u świń i obejmuje definicję bólu, jego rodzaje oraz źródła pochodzenia bólu u tego gatunku zwierząt.


Ten artykuł jest dostępny
tylko dla naszych cyfrowych prenumeratorów


Wykup dostęp

Already a member? Log in here
Opublikowano w1/2025