Przyczyną przedodsadzeniowej śmiertelności prosiąt są zarówno czynniki zakaźne, jak i niezakaźne. W niniejszym artykule jednak skoncentrowano się na czynnikach niezakaźnych, które mają największy udział w przedodsadzeniowej śmiertelności, choć często są niedoceniane jako przyczyna poważnych strat ekonomicznych.
W krajach o intensywnej produkcji świń wskaźnik przedodsadzeniowej śmiertelności prosiąt (PWM – preweaning mortality) jest stosunkowo wysoki i kształtuje się na poziomie 10-20%. Utrzymanie jak najniższego wskaźnika PWM ma znaczenie dla ekonomiki produkcji świń, ponieważ jego obniżenie, np. z 14,5% do 10%, w stadzie, w którym liczba prosiąt żywo urodzonych przez maciorę wynosi średnio 13 sztuk a częstotliwość wyprosień 2,3 na rok, może prowadzić do uzyskania 1 tucznika więcej od lochy w ciągu roku. Dlatego śmiertelność prosiąt w okresie od urodzenia do odsadzenia pozostaje poważnym problemem zarówno w aspekcie opłacalności produkcji, jak i dobrostanu zwierząt.